Discriminatie met Theo Hiddema

Vorige week was het in de Tweede Kamer tijd voor het debat over ‘Discriminatie en racisme’.  Omdat er net verkiezingen zijn geweest, kwamen er diverse nieuwe Kamerleden aan het woord, zo was er ook ruimte voor een maiden speech door Theo Hiddema van Forum voor Democratie (FvD). Aangezien de alt-right-beweging FvD een leuk clubje vindt, ben ik wel benieuwd naar de FvD-standpunten hierover in de praktijk en heb de speech bekeken.

Rapportages

Theo begint goed: wie discrimineert is sneu, maar hij realiseert zich ook dat daarmee geen zinnig beleid wordt gemaakt. En zo komen we terecht bij de rapporten van de diverse instanties.

Deze ‘rapporten suggereren een groot probleem’, maar ‘er is niet aan waarheidsvinding gedaan’ en ‘geen rechter kan hier iets mee.’ Hij vervolgt: ‘is er soms sprake van lange tenen? Je weet het niet. Is er sprake van plaagziek gedrag? Je weet het niet. Zijn er melders die in hun eigen falen de schuld geven aan discriminatie en racisme? Geen idee.’

Theo Hiddema vindt de rapportages duidelijk onder de maat. Hij zet vraagtekens bij de beweegredenen van de melders, bij de hoeveelheid van de meldingen en bij kwaliteit van de bureaus. Dat er volgens de bureaus onder-gerapporteerd wordt, vindt hij vreemd maar onderzoek naar deze onder-rapportage wijst hij resoluut van de hand.

Forum voor Democratie stelt dat er maar één goed rapport is: dat van het Openbaar Ministerie. De hoeveelheid klachten die de politie opneemt moet de maatstaf zijn. En dat daar vervolgens een groot deel van geseponeerd wordt en nooit voor de rechter komt is volgens Theo een indicatie dat het allemaal wel meevalt.

Forum voor Democratie zegt dan ook simpelweg: ‘houd Nederland leefbaar, stop met de klaag en klik industrie, maak het volk weerbaar en weg met de meldpunten.’ Subsidies weg en mensen afzonderlijk naar de politie en rechter laten gaan als ze menen dat er iets mis is: ‘zo maak je de bevolking weerbaar.’

Verkrachtingen?

Hoe zou het Forum voor Democratie reageren als dit dossier over seksueel geweld ging?

‘Er lijkt een probleem te zijn’

‘Was het wel zo bedoeld? Nemen deze vrouwen het niet te serieus?’

‘Was je te dronken om nee te zeggen?’

‘Of vrouwen wel aangifte willen doen? Waarom is dat interessant?’

‘Nee, niet elke dader komt voor de rechter, dus het zal allemaal wel meevallen, toch?’

Om vervolgens alle programma’s voor seksuele weerbaarheid en hulpinstanties de nek om te draaien. Want zo maak je de burger weerbaar.

Alt-rechts wegkijk-gedrag

Theo kwam enkel met verdachtmakingen richting anti-discriminatie instanties en richting de mensen die de meldingen hebben gedaan: discriminatie is volgens Forum voor Democratie geen maatschappelijk probleem, geen echte kwestie voor de overheid. Het ligt bij het individu, het is blijkbaar vooral een gevoel, een gezocht slachtofferschap, wat iedereen best zelf op kan lossen, als je maar wilt. Nee, wij hoeven niets te doen, jij lost het maar op. Je moet je maar invechten.

Dat discriminatie sociale mobiliteit tegenwerkt boeit hem niet. Dat Nederland al jaren achterloopt als het gaat over arbeidsparticipatie van mensen met een migratie achtergrond boeit hem niet. Dat je hiermee hele bevolkingsgroepen tot luie zeurkousen bestempelt, boeit hem niet. De toename van racistische uitingen onder alle lagen van de bevolking? Boeit hem blijkbaar allemaal niet. Wegkijken dus. Om vervolgens uiteraard wel af te geven op mensen met een uitkering en je te wentelen in vermeend eigen succes. Forum voor Democratie heeft ervoor gekozen om onderdeel van het probleem te willen zijn: iedereen zoekt het zelf maar uit. Klinkt bekend, toch? Waarom deze club een nieuw geluid wordt genoemd is me dan ook onduidelijk.

Gelukkig zijn er partijen die er anders over denken: want samenleven, doe je niet alleen.

Dit stuk is ook te lezen op Sargasso.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

2 gedachten over “Discriminatie met Theo Hiddema

 1. Niels Kolman

  Schaam je Martijn.
  Hoe kun je geweldsdelicten – verkrachtingen – vergelijken met een open debat over racisme en discriminatie? Dat slaat werkelijk nergens op. Hemeltergend.

  Racisme en discriminatie zijn sneu te noemen, maar om het op gelijke voet te stellen met een strafbaar geweldsdelict is uiterst merkwaardig.

  Of doelt u op een smerige onderhuidse manier op een passage uit een boek van Baudet? Ik weet niet hoe ik het moet lezen eerlijk gezegd. Dat de SP-top toestaat dat uw persoon deze gekke Blogs mag schrijven…Het wordt zo nooit meer wat met links in Nederland.

  Mijn sociale mobiliteit valt ook heel erg tegen. Maar dit feit is toch geen bewijs dat ik gediscrimineerd wordt op welke grond dan ook?

  Hiddema heeft gelijk: Je moet individuele gevallen bekijken, en dan op basis van feiten – dat wat we echt weten – handelen binnen de rechtsorde.
  Weerbaarheid en waarheid. Daar moet het om gaan. Waarom maakt u na de campagne nog dit soort Blogs? Leeft u in een eeuwige campagne partijcocon-modus?

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   Hoe kun je geweldsdelicten – verkrachtingen – vergelijken met een open debat over racisme en discriminatie? Dat slaat werkelijk nergens op. Hemeltergend.
   Maar Niels, ik vergelijk het debat ook helemaal niet met een geweldsdelict. Doe een stap terug en overdenk het nog eens.

   Je persoonlijke aanvallen mag je de volgende keer nalaten.

Reacties plaatsen niet mogelijk.