Het Avondland redden

Het Avondland, ik had er tot voor kort niet van gehoord. Het Avondland is een oude naam voor Europa, een naam afkomstig uit de streek rond Libanon. Oh, en het Avondland gaat ten onder.  Weten we dat ook weer.

En wie gaan dat Avondland, die Europese cultuur met al haar verworvenheden en mensenrechten dan redden? Juist, PEGIDA, de PVV, Forum voor Democratie (FvD) en meer van dat soort bewegingen en figuren. Het redden van het Avondland gaat gepaard met een ongezonde dosis vreemdelingenhaat en haat voor de moderne democratie.

Hoe dan?

De Poolse en Hongaarse regeringen scoren hoge ogen bij bovengenoemde partijen: ze nemen geen vluchtelingen op, hebben een broertje dood aan moslims en gaan tekeer tegen de afkalving van de ‘joods-christelijke-cultuur’, wat dat dan ook precies mag zijn. Europa moet weer een streng-christelijk geheel worden. Dan krijg je dit soort dingen:

Kabinetsleden uit EU-lidstaten Hongarije, Polen en Kroatië die op hetzelfde podium staan als pakweg de Russisch-orthodoxe aartspriester Dmitri Smirnov. Die zegt dat mannen intelligenter zijn dan vrouwen en bepleitte in 2010 gevangenisstraf voor vrouwen die voor abortus kiezen. Zij zijn erger „dan Himmler en Goebbels, die hun eigen kinderen niet vermoordden”.

Ondertussen breekt Polen de onafhankelijke media af, probeert ze de benoemingen van rechters politiek afhankelijk te maken en schroomt ze er niet voor om onderhuidse antisemitische onderbuikgevoelens aan te wakkeren. In Hongarije is het van hetzelfde laken een pak.

De drie-eenheid: moslimhaat, homohaat en jodenhaat

Daar komt de aap komt uit de mouw. We kunnen zien hoe het Avondland verdedigd moet worden. Afbraak van onafhankelijke rechtsspraak, zoals de PVV die rechters op non-actief wil laten zetten of het vastzetten van mensen zonder proces. Een Forum voor Democratie die voor een politieke zuivering van de onafhankelijke Nederlandse Publieke Omroep pleit. En beide partijen zijn er op uit om moslims Nederland uit te werken.

Wie een beetje aan het oppervlakte krabt, ziet wat er schuilgaat achter de schone schijn. De PVV spreekt zich niet uit tegen de homohaat van haar Europese partner-partijen en de Franse maatjes van Front National staat niet bekend om haar vriendelijke standpunten richting joden. FvD komt geregeld met antisemitische complot-theorieën en flirt met nazi-praat.

Diverse joodse organisaties maken zich ernstig zorgen over de normalisering van vreemdelingenhaat door verschillende politieke partijen in Europa. De Universiteit van Tel Aviv publiceerde een onderzoeksrapport waaruit bleek dat er momenteel wat minder anti-joodse aanvallen zijn, omdat het tuig dat zich daar normaal mee bezig houdt, nu op moslims aan het jagen is. Dan weet je wel uit welke hoek de wind waait.

De drie-eenheid van moslimhaat, homohaat en jodenhaat is weer aan de oppervlakte gekomen.

Mijn Avondland

De reddingspogingen van dat soort figuren kunnen me gestolen worden. Vroeger was niet beter en cultuur staat niet stil. Weg met politieke partijen die mensen tegen elkaar uitspelen vanwege kleur, godsdienst of geaardheid. Oh, het is zo lekker makkelijk, maar kom op zeg, wat een zwakke politiek. Geen hond zit daar op te wachten.

Ik wil het Avondland redden. Maar dan wel mijn Avondland. Met een moderne democratie die zich weerbaar opstelt tegen radicalen. Een Europa met daarin onafhankelijke rechtspraak en mediakanalen, die haar minderheden beschermt en met dezelfde mensenrechten voor iedereen.

Dat Avondland is tenminste het redden waard.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

Een gedachte over “Het Avondland redden

Reacties plaatsen niet mogelijk.