Lokale thema’s? Lokale thema’s!

Er is in aanloop naar deze Gemeenteraadsverkiezingen nogal wat commentaar op ‘landelijke lijsttrekkers die op tv debatten houden’ en dat ‘het over lokale thema’s moet gaan’. Vooral door mensen die geen landelijke organisatie hebben: de lokale partijen. ‘Logisch toch?’, zou je denken. Nee, niet logisch.

Binnenkort kiezen we een nieuwe Osse Gemeenteraad en samen bepalen die het beleid voor de komende jaren. Alle kandidaten wonen in de gemeente waar ze op de lijst staan, zo zijn de regels. Lokaal zijn we allemaal.

sp_voorelkaar2Maar… Oss zit niet op een eiland. Beleid komt onze gemeente binnen via de provincie en via de landelijke overheid. Beleid met gevolgen voor de Ossenaren. Veiligheid, zorg, wonen, klimaat, verkeer, armoede, onderwijs… Het rijtje is eindeloos.

En zo zijn de landelijke thema’s plots lokale thema’s geworden. En lokale thema’s worden landelijke thema’s. Er is een enorme wisselwerking tussen landelijk en lokaal beleid. Zonder lokale partijleden hebben landelijke fracties geen enkel benul van de gevolgen van de Haagse regeldrift. Er is vaak contact, vaak terugkoppeling, vaak overleg: wat betekent zus-of-zo voor jullie inwoners? En andersom vragen partijleden in Oss hun landelijke fractie om een onderwerp aan te kaarten, zoals geluidsoverlast door verkeer op de A50. Zo makkelijk kan het gaan, vooral bij dingen waar de gemeente zelf niet over gaat, maar wel de gevolgen van ondervindt.

Ja, over een paar dagen is het weer zover. Dan kiezen we een nieuwe Gemeenteraad en met z’n allen samen bepalen die het beleid voor de komende jaren. En we doen ons best om zo goed mogelijk met  ‘Den Haag’ om te gaan, door het over je heen te laten komen of door het te beïnvloeden.

Lokaal zijn we allemaal. Politiek is dat niet.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email