Hekel aan huurders

De VVD heeft een hekel aan huurders. Je kan er lang over kletsen of kort, je komt altijd tot deze conclusie. Niet alleen aan mensen in een sociale huurwoning, nee, ze hebben ook een hekel aan de zogeheten ‘vrije sector huurders’. En een nog grotere hekel hebben ze aan mensen in een sociale huurwoning die wat meer zijn gaan verdienen: die moeten koste wat het kost uit hun huis gepest worden.

Crisismaatregelen?

Toen Nederland diep in de economische crisis zat, verzon de VVD de ‘verhuurderheffing‘, een extra belasting voor verhuurders van sociale huurwoningen. De gevolgen? Precies zoals verwacht: minder nieuwe woningen en een hogere huur.

En vanaf 2013, nog steeds midden in de crisis, mochten de huren plots meer stijgen dan de inflatie. Drie keer raden of dat ook gebeurde? Natuurlijk, want extra huurverhoging was een mooie manier om die extra belasting te bekostigen.

Normaal gesproken bouwen woningcorporaties anti-cyclisch: op momenten dat het slechter gaat met de economie. De rente is dan laag, grondprijzen staan onder druk en bouwbedrijven zitten om werk verlegen. Door de verhuurderheffing kregen de corporaties minder bestedingsruimte en werd er minder gebouwd dan voorheen.

In dezelfde tijd daalden de huizenprijzen, en dus de WOZ-waarde en daarmee de ozb-belasting. Huiseigenaren waren dus juist goedkoper uit…

Wegpesten

Wie ooit de sleutels van een sociale huurwoning kreeg en vervolgens wat meer ging verdienen, ligt bij de VVD sowieso op het hakblok. Dit is de groep die ook in een sociale huurwoning een fikse huurverhoging kan krijgen. In mijn gemeente, Oss, is gedurende 4 jaar de huur telkens het maximaal wettelijke verhoogd, dat was 19% in totaal. Vervolgens 1 jaartje minder en in 2018 gaat het weer vol open. In 6 jaar tijd is er een total huurverhoging van 27,7%…

Even voor de goede orde, in 2012 was de maximale huurprijs zo’n €650,- per maand. Als je toen wat meer ging verdienen en net boven de grens kwam, zit je nu op een huur van €830,- Maar liefst een verhoging van 180 euro per maand, €2160,- per jaar! Geen wonder dat de Woonbond jaar na jaar de alarmklok luidt over te hoge woonlasten.

Die vrije markt hè…

Ik vroeg de Osse wethouder (VVD) Wonen om zich in te zetten tegen deze forse verhogingen voor mensen die net boven de norm zijn gaan verdienen. Zijn antwoord sprak echter boekdelen: volgens hem is dit een manier om ‘oneerlijke concurrentie’ tegen te gaan. Want in de vrije sector zijn de prijzen hoger. En dat is niet eerlijk. Dus is een jaarlijkse huurverhoging logisch, om ze, eh, ‘door te laten stromen’ naar de vrije huur sector, om vervolgens nog meer te moeten betalen. Of een woning te kopen. Wegpesten dus, uit je vertrouwde woning, uit je straat, uit je bekende omgeving.

De vrije sector vraagt hogere prijzen en kan deze naar believen verhogen, maar dat vindt de wethouder niet erg. Hij schrijft letterlijk: ‘waardoor ook de aantrekkelijkheid van dit segment voor beleggers toeneemt.’

Remmen los! Dat is goed voor de beleggers!

Wat wil de VVD eigenlijk met dat huren? Volgens de website willen ze de verhuurderheffing verhogen, minder sociale huurwoningen bouwen en er zelfs nog verkopen. Meer mensen moeten richting de vrije markt. Leuk voor de beleggers. En weet je, dat is ook helemaal niet positief voor mensen die een woning willen kopen. Want als huren hoog zijn en beleggers makkelijk woningen kunnen kopen om deze te verhuren, wordt de koopwoning-markt er ook niet beter op.

De conclusie is duidelijk: de VVD heeft een hekel aan huurders. En dat treft ons allemaal, huurder of koper.

Meer weten?

Onderzoeksjournalist Mirjam de Rijk schreef een serie interessante stukken over de afbraak van betaalbaar wonen. Onze dure huur- en koopwoningen zijn het gevolg van een serie van politieke keuzes waarbij het belang van de bewoner niet centraal staat, zoveel is duidelijk. En de overheid verergert de problemen alleen maar… Daar zitten we mooi mee.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

Een gedachte over “Hekel aan huurders

  1. Loes

    Mijn voormalige buurvrouw ook, ze is inmiddels verhuisd. Wij woonden net nieuw in de buurt, even een praatje maken met de buren. Prachtig huis heb je [glimlach], zeg ik tegen mijn achterbuurvrouw. Nou, was haar antwoord, helemaal niet prachting, koop je zo’n dure koopwoning, bouwen ze er ineens een stel huurwoningen achter, komen daar allemaal van die associalen in wonen… Mag ik mij even voorstellen? Ik ben uw nieuwe achterbuurvrouw….

Reacties plaatsen niet mogelijk.