Afval in Oss

De gemiddelde Ossenaar heeft jaarlijks 196 kg afval in de grijze kliko. De landelijke overheid
schrijft voor dat er in 2020 maximaal 100 kg restafval per inwoner mag zijn. Dat is al over 2 jaar! En daarna moet het nog veel minder worden. Er is hier dus nog genoeg te doen.

Restafval = duur afval

Het verwerken van restafval kost de gemeente Oss veel geld, restafval is het duurst van allemaal. Groenafval een stuk goedkoper, papier en plastic leveren juist geld op! Zwerfafval en afval-dumpingen opruimen is natuurlijk nog prijziger.

Uit steekproeven blijkt dat er veel luiers, papier, groenafval (GFT) en plastic, metaal en drankkartons (PMD) in de verkeerde container zitten. Zo is er meer restafval te verwerken dan eigenlijk nodig is.

Wat wil de Osse politiek?

De Osse politiek, inclusief de SP, heeft eerder laten weten achter de doelstelling te staan van maximaal 100kg restafval per inwoner. Op donderdag 24 mei werd op het gemeentehuis het plan besproken om de grijze restafval container minder vaak op te halen, van eens in de 3 weken naar eens in de 4 weken, en het plastic afval juist vaker, van 3-wekelijks naar 2-wekelijks.

Het idee hierachter is dat mensen hun afval beter gaan scheiden, omdat ze wel moeten.

Tijdens de vergadering kwam hier commentaar op. Het spreekwoordelijke ‘gezin met jonge kinderen’ kwam regelmatig van stal, want ‘die redden het allemaal nu maar net met de grijze container’. Ikzelf hoor ook hele andere verhalen: wie afval goed scheidt, red het juist makkelijk.

Vorig jaar is de afval-100 pilot gehouden, waarin 100 deelnemers 100 dagen zoveel mogelijk afval gingen scheiden, had een gemiddeld huishouden 14 kg restafval in 100 dagen. Het gemiddelde Osse gezin had over diezelfde periode 114 kg restafval. Dat is nogal een verschil! Overigens hebben wij zelf ook meegedaan, ons resultaat met een huishouden van 2 personen en een hond was 200 gram restafval per week.

Afval scheiden is geld besparen

Bij de SP vinden we dat mensen goed ingelicht moeten worden over de reden van het afval scheiden en over de kosten van afvalverwerking. Toen in 2016 het ophaal-schema werd aangepast en restafval minder vaak werd opgehaald, ging het tarief hiervoor ook omlaag. Dat vinden wij logisch.

Wie aan een kleine restafval container genoeg heeft, is goedkoper uit: ten opzicht van een grote grijze, scheelt dat meer dan €50,- per jaar. Hoe minder restafval, hoe beter voor het milieu en voor je eigen portemonnee. Wie wil dat nu niet?

Wat zit er bij jullie in?

Een goede afval verwerking wordt steeds belangrijker, de informatieverstrekking hierover dus ook. Wat mag er in de grijze container en wat niet? Waar kun je luiers inleveren, of frietvet? Hoe kun je grof tuinafval gratis op laten halen? Het valt hier te lezen.

Heb jij moeite met de huidige 3-wekelijkse ophaaltermijn van de grijze container? Dan stel ik je de vraag: wat zit er bij jou in die container, wat er eigenlijk niet in hoort en waarom?

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

7 gedachten over “Afval in Oss

 1. Roland

  Kan ik niet gewoon bijbetalen? Geen zin in her gedoe! Ik heb nou al m’n schuur ramvol met al die zakken plastic! Stinkt ook als een malle.

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   Plastic wordt in het nieuwe voorstel vaker opgehaald! En overigens kun je bij supermarkten je plastic zakken ook inleveren, daar ga je toch al naartoe om nieuw plastic te halen. Twee vliegen in één klap. ?

 2. A

  Als ze ons nou een container geven voor het plastic afval, dan wil ik het best beter scheiden. Nu doe ik verpakkingen waar bijv. vlees in heeft gezeten nog in de grijze kliko, omdat ik het smerig vind om dat in plastic zakken in mn garage te hebben.

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   In het nieuwe voorstel wordt plastic vaker opgehaald dan nu het geval is. En bij veel supermarkten kun je de zakken ook kwijt.

   Wat zit er nog meer in de restafval container bij jou en red je het in het huidige ophaal schema?

   1. A

    Klopt, maar dan moet ik met die zakken die ik vies vind en vind stinken in mijn auto en dat doe ik niet.
    Ik hoor meer mensen om me heen die zeggen met een kliko voor het plastic afval veel beter te gaan scheiden, dus wellicht toch het uitzoeken van de kosten/baten waard.
    Overigens red ik het prima met het restafval volgrns het huidige schema en zit er op wat plastic na bij ons niet veel in wat er niet in hoort.

 3. Marjan

  Na de pilot van vorig jaar zou het fijn zijn als de groene kliko wekelijks geleegd zou worden. Dan hoef ik ook geen groen in mijn grijze kliko te stoppen en mag die gerust 1x in de 4 weken..

Reacties plaatsen niet mogelijk.