Kamervragen over de martelaar

Wie online een beetje bekend is, is het vast opgevallen dat Tommy Robinson op 25 mei jongstleden gearresteerd is. Alweer? Ja, alweer. Maar wel serieus: niet langs start en rechtstreeks naar de gevangenis om een straf van 13 maanden uit te zitten.

Al snel werd de hashtag #FreeTommyRobinson trending en er kwamen zelfs mensen op de been, niet alleen in Groot-Brittanië, maar ook elders in de wereld, zoals Texas en Tel Aviv. Het kwam zelfs zo ver, dat onze eigen Geert Wilders er Kamervragen over stelde en een korte speech hield voor de Britse ambassade. Er was een aanval op de vrije pers, op de vrijheid van meningsuiting gepleegd! Dat verdient ophef!

Tommy wie?

Voor sommigen verdient Robinson misschien wat introductie. De echte naam van Tommy Robinson is Stephen Yaxley, hij is op 20-jarige leeftijd een jaartje lid geweest van de British National Party (BNP), een extreemrechtse en fascistische politieke partij. De BNP was openlijk antisemitisch en richt haar pijlen inmiddels ook op islam en moslims. Eigenlijk tegen iedereen die niet blank is.

Later richtte Robinson de English Defence League (EDL) op, een groep die niet bepaald bekend stond om haar vreedzame demonstraties tegen de islam. Volgens eigen zeggen is de EDL niet racistisch, het Britse publiek denkt daar anders over. Er zijn verschillende individuele leden gearresteerd wegens geweld tegen moslims en ook de pers en politie moeten het regelmatig ontgelden. In 2014 moest Robinson de gevangenis is wegens hypotheekfraude, zijn vervroegde vrijlating had onder andere als voorwaarde dat hij geen contact mocht zoeken met de EDL. Robinson heeft een behoorlijke historie van vechten, arrestaties en gevangenisstraf.

Z’n arrestatie

Robinson vindt zichzelf tegenwoordig een amateurjournalist en richt zich op de rechtszaak die gevoerd wordt tegen de ‘grooming gangs‘, groepen die er op uit zijn (minderjarige) meisjes jarenlang seksueel te misbruiken. Veel van de verdachten in deze zaak zijn van Pakistaanse afkomst en moslim, reden voor Robinson om deze zaak aan te grijpen en tegen ‘de islam’ tekeer te gaan. In mei 2017 misdroeg Robinson zich buiten en binnen het gerechtsgebouw waar de zittingen plaatsvonden: hij vond het nodig om te livestreamen op Facebook en daarbij opnames van de verdachten en jury-leden te maken en uitspraken over de verdachten te doen.

Uiteindelijk leidde dit tot een voorwaardelijke straf van 3 maanden met de expliciete toezegging van de rechter dat als hij het nog eens flikt om ergens bij een rechtbank te verschijnen en mensen “moslimpedofielen en moslimverkrachters” of iets dergelijks te noemen terwijl de zaak nog loopt en voordat de jury een uitspraak heeft gedaan, hij per direct de bak in gaat.

En zo geschiedde vorige week: Robinson zond live uit, vertelde zelfs dat hij wist dat het mis kon gaan en kreeg bij z’n arrestatie vlak daarna prompt 10 maanden celstraf plus alsnog die 3 maanden voorwaardelijk er bovenop. Pats!

Kamervragen!

Opheft Paniek! Peeuw! Censuur! Want geloof het of niet, er komen nu columns uit die zeggen dat zijn arrestatie een poging is om islamkritiek te doen verstommen. Een complot door Youtube, door Britse politie en politiek. Dat soort werk. Tommy Robinson is een martelaar geworden.

Meteen ook Kamervragen door Wilders dus. Logisch.

Antwoorden

Nu wil ik onze overheid best een handje helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Op het blog The Secret Barrister staat uitleg over het hoe-en-waarom van de arrestatie.

Mijn mogelijke antwoorden zijn:

  1. Ja, heb ik van gehoord. Behalve het gebruikelijke snelrecht in zulke zaken is er ook 3 maanden voorwaardelijke straf ten uitvoering gebracht, zo is men snel tot 13 maanden gekomen.
  2. Het Britse recht zorgt ervoor dat Robinson afzondering kan vragen.
  3. ‘Vrijheid van meningsuiting’ is altijd ‘behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet’ (verwoording uit Nederlandse Grondwet, artikel 7), dat geldt ook voor Tommy Robinson.
  4. Er is geen arrestatie uitgevoerd vanwege ‘islamkritiek’, maar vanwege ‘contempt of court’ (minachting van het hof) om te voorkomen dat de rechtszaak oneerlijk verloopt.
  5. Helaas, een paar dagen te laat.

Beïnvloeding jury

Het mag duidelijk zijn, terwijl Wilders en vele anderen hier een ‘vrijheid van meningsuiting’-verhaal van willen maken, is de echte zaak veel eenvoudiger: om het juridisch proces eerlijk te laten verlopen, zal beïnvloeding van het publiek en jury-leden voorkomen moeten worden. Robinson ging daar tegenin, kreeg een stevige waarschuwing en ging vervolgens toch door.

Vreemd eigenlijk, als Robinson zo overtuigd is van de schuld van de verdachten, zou hij er beter aan doen ervoor te zorgen dat de verdediging van de verdachten zijn live-uitzending niet als straf-verlichtende gebeurtenis kan aangrijpen? Toch?

Maar ja, op zulke details en redeneringen zit blijkbaar niemand te wachten.

Ik schreef dit artikel voor Sargasso, één van Nederland oudste weblogs.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email