Inspreekreactie verplaatsing vluchtelingenopvang

Voorzitter, leden van deze raad.

In 2015 publiceerde ik een blogartikel met de titel “Hoera! 400 dode asielzoekers“. Het ging over de bizarre reacties op Facebook of nieuws-websites onder berichten waarbij asielzoekers slachtoffer zijn geworden. In die reacties zag je veelal het taalgebruik van politiek leider Wilders terug. Samen met vele anderen in zijn club en aanverwante figuren strooide hij talloze ophitsende nep-berichten rond over mensen die gebruik maken van het asielrecht. En die berichten hadden effect: in 2015 en 2016 zagen we vernielingen aan gemeentehuizen of opvanglocaties en rumoerige bijeenkomsten als er ergens sprake was van asielopvang. Later kwam er een soortgelijke politieke club bij, die sindsdien hetzelfde trucje toepast. En net zoals het extreemrechtse PVV er niet voor vrijheid is, is Forum er niet voor democratie.

Voorzitter, leden van deze raad, ik ben vanavond op de fiets gekomen, ik heb geen spandoek en geen trekker meegenomen. Ik ben hier dan ook niet, om wethouders zich geïntimideerd te laten voelen. Integendeel.

Oss heeft vanaf 2015 werk gemaakt van een menswaardige opvang in het oude Belastingkantoor. Ook daar was er onder omwonenden een beetje onrust, maar die werd weggenomen door een open houding en goede afspraken. Vanuit de Osse samenleving kwamen vrijwilligers naar voren en vormden wat later de stichting “Thuis in Oss” is gaan heten. Er werden inzamelingsacties gehouden voor kleding en speelgoed. Er werden kookgerei en fietsen geregeld, en niet te vergeten, talloze activiteiten georganiseerd. Oss liet zich van haar gastvrije kant zien en bood hulp aan mensen die het nodig hadden. En hoewel de opvang na verloop van tijd weer leeg stond, is Thuis in Oss nooit gestopt. Integreren doe je samen en dat lukt het best, als je je welkom voelt. Deze organisatie verzet bergen werk en dat is ronduit fantastisch.

Sinds vorig jaar is het Belastingkantoor wederom in gebruik als opvanglocatie. Pas kwam deze nog in het landelijke nieuws als plek waar de opvang gewoon heel erg goed verloopt.

Maar … we wisten ook dat de locatie niet eindeloos gebruikt kon worden en in opdracht van deze raad keek het college dan ook verder. Er is toen een lijst van mogelijke locaties en gebouwen opgesteld en daar zijn vervolgens plussen en minnen bij gezet. De locatie aan de Macharenseweg is daarbij het meest geschikt bevonden. Hierbij is overleg gevoerd met alle fracties in deze raad en er was daarop geen inhoudelijk commentaar. Er is over deze plek gewoon goed nagedacht. Logisch dus dat dit onderwerp als hamerstuk op de agenda staat.

Dat wil niet zeggen dat er geen terechte zorgen kunnen zijn. Daar moet open over gesproken kunnen worden en er uiteraard moeten goede afspraken gemaakt worden.

Voor de toekomst kunnen we er op vertrouwen dat Thuis in Oss haar best blijft doen. Bij het Belastingkantoor hielp het om de lijntjes kort te houden, mensen een kijkje te laten nemen voordat de opvang werd geopend en om snel te reageren op vragen. We moeten er ook op kunnen vertrouwen dat de wethouder een tandje harder inzet op communicatie, want de omwonenden meenemen in het proces van plan tot realisatie is van het grootste belang.

Voorzitter, leden van deze raad. Tussen al het gescheld en dubieuze oproepen op internet is het soms zoeken naar een positief geluid. Dus daarom: het is goed om te zien dat Oss zich blijft inzetten voor menswaardige opvang. Het is goed dat onze gemeente zich inzet voor hen, die alles zijn verloren en onze hulp nodig hebben, voor hen die een gewoon leven willen zoals jij en ik. En het is heel goed dat Osse vrijwilligers zich blijven inzetten en asielzoekers niet enkel als last of bedreiging, maar zowaar, als mensen zien. Dat maakt ons tot een samenleving. En dat verdient ons vertrouwen.

Bedankt voor jullie tijd.

De discussie over de verplaatsing van de opvang verliep rommelig, FvD en DDO hadden eerder geen commentaar op het plan, maar poogden nu bij herhaling asielzoekers en vluchtelingen als een gevaarlijk probleem af te schilderen. De rest van de Gemeenteraad ging er niet in mee en de voorbereidingen gaan door.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email