Het jaar van de zwijgende meerderheid

We willen met z’n allen Nederland terug. En dat kan ook. Je moet er wel wat voor doen. Dit is een boodschap aan de zwijgende meerderheid:

Stop met zwijgen.

Mensen vertellen me: “Als ik ergens laat horen dat het allemaal wat minder kan met de haat, krijg ik me een bagger over me heen. Daar zit ik niet op te wachten.” En dat kan ik me goed voorstellen.

En toch: stop met zwijgen.

Laat 2016 het jaar zijn waarin we onze stem laten horen tegen het geschreeuw. Dat we op informatie- en inspraakavonden luisteren naar wat er gezegd wordt. Dat we de onderbouwde mening van een deskundige beter waarderen dan een simplistisch plaatje op Facebook. Dat we cijfers niet zomaar gaan overdrijven. Dat we niet liegen om een punt te maken. Al helemaal niet als bestuurder. Dat we oprechte zorgen serieus nemen maar ook uitleggen dat sommige beweringen totale nonsens zijn. Dat we begrijpen dat inspraak hebben wat anders is dan je zin krijgen.

Dat we onze strijd voor fatsoenlijke sociale zekerheid en voorzieningen niet enkel over de rug van asielzoekers voeren. Dat we eindelijk eens accepteren dat Nederland geen blank land is, en mensen beoordelen op hun daden in plaats van religie of kleurtje. Dat we ons niet laten ophitsen. Dat Nederland weer bekend gaat staan als tolerant, vooruitstrevend, als hèt gidsland van Europa.

Dat Nederland, dat wil ik terug. Zwijg niet en laat 2016 het jaar van de luide, genuanceerde, vooruitstrevende en vriendelijke meerderheid zijn.

Dit stuk is ook te lezen op Joop.nl, de opinie-site van de Vara.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

6 gedachten over “Het jaar van de zwijgende meerderheid

 1. Jos van der Blij

  Goed stukje, Martijn.
  Kort en bondig samengevat wat er op dit moment vooral mis is in Nederland. De rechtsextremisten – met hun haat, agressie en egoïsme – overstemmen de normaal denkende Nederlanders volledig. Dat is het echte probleem van dit land.
  Want hoe groot de PVV volgens de peilingen ook is, de meeste Nederlanders zitten nog altijd niet in zijn hoek. Alleen dat horen we te weinig: niet van de politiek en niet van een groot deel van de journalistiek. Triest en gevaarlijk.

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   Dank je Jos. Dat politici steeds verder naar extreem rechts opschuiven vanwege het verlies in de peilingen is een kwalijke zaak, daarmee legitimeer je die standpunten. Moeten we niet willen.

 2. Martin van den Heuvel

  Ik ben het eens met de strekking van je verhaal, alleen NIET met de kreet: “stop met zwijgen”. Want wie zwijgt hier het hardste van allemaal? De Socialistische Partij, die keihard weigert om de bevolking eens fatsoenlijk uit te leggen wat het verschil is tussen sociaal en liberaal. Daarom stemt meer dan 80 procent van de bevolking op een liberale partij en hebben die aso’s een vette meerderheid in beide kamers.

  1. MartijnTonies Bericht auteur

   Ik meen toch dat de SP dat keer op keer probeert uit te leggen. Laten we dan afspreken dat we zorgen dat solidariteit en het samenleven belangrijker gaat worden in 2016.

 3. Linda

  Goed stuk weer. Zelf houd ik zelden mijn mond, maar heb wel een heel dringend verzoek aan de media: Stop met aandacht geven aan de oproerkraaiers met extreem rechtse opvattingen en uitspraken. Het nieuws moet schijnbaar altijd even hard zijn. Als men deze haatzaaiers geen podium meer zou bieden en vooral de focus zou leggen op wat er wél goed gaat, zou Nederland weer een stuk socialer kunnen worden.

 4. Hosting

  Maar burgers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid in het voorkomen van verdere polarisatie. De zwijgende meerderheid moet haar mond opendoen, thuis, op straat, op het werk en in de school, als groepen tegen elkaar worden opgezet en wantrouwen wordt aangewakkerd. Het gematigde midden moet laten zien hoe vreedzaam samenleven in de praktijk mogelijk is. Niet alleen politici hebben er belang bij Wilders te verslaan.

Reacties plaatsen niet mogelijk.