Fuck de koning?

De Osse wethouder Peters schrijft op zijn blog vaak over de waan van de dag, zo ook in zijn meest recente stuk “Fuck de koning!“. Over de vervolging van een activist door het OM, die voorafgaand zijn arrestatie “fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis” heeft geroepen is op dit moment veel te doen.

Over “minder minder minder Marokkanen” moest het OM nogal nadenken, maar hier stond het per direct klaar met een boete. Dat het OM wel vaker selectief is, zal niemand zijn ontgaan. Vreemder vind ik het, dat Peters in zijn stuk de plank nog verder mis slaat dan het OM al doet, dat ben ik van hem niet gewend.

Hij schrijft over over “collectieve vrijheid” en over gemeenschapszin en dat dit wat anders is dan dat iedereen maar mag doen wat hij wil. Maar de voorbeelden die Peters in zijn stukje aandraagt over onbeschoft gedrag zijn vooral gevoels-dingetjes: de Nederlandse vlag verbranden, een ander lied dan het Wilhelmus zingen tijdens de dodenherdenking, dat soort werk. Hij vindt zelfs dat zoiets de “gemeenschap ondermijnt”. Hoe onbeschoft en simplistisch je dat gedrag richting symbolen ook mag vinden, fatsoen is maar verrekte lastig af te dwingen en zal altijd onderwerp van discussie blijven. Persoonlijk denk ik dat onze gemeenschap wel tegen een stootje kan.

Vrijheid van meningsuiting?

Peters heeft gelijk als hij stelt dat zomaar wat roepen geen “mening” is. De Nederlandse wet kent wel degelijk grenzen aan wat we “vrijheid van meningsuiting” noemen. Oproepen tot geweld, bijvoorbeeld, mag niet. En zo is smaad en laster bijvoorbeeld een probleem, je mag niet zomaar van alles roepen over personen omdat ze daarmee beschadigt kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan roepen dat een bekend persoon een pedofiel is. Dat lijkt mij een stuk kwalijker voor de gemeenschap.

Hoe vreemd is het dan ook dat Peters juist zegt dat hij er geen probleem mee heeft als mensen “fuck de koning” roepen waar het gaat om de intentie sex te hebben met Willem Alexander, maar zich tegen die uitspraak keert als het gaat om het koningschap als symbool.

"fuck de koning"

Satire heeft weer andere regeltjes

Is hij soms vergeten wat de oorsprong en intentie van de “vrijheid van meningsuiting” is? Als oud-geschiedenis leraar zou hij toch moeten weten dat deze vrijheid als bedoeling heeft je onvrede kenbaar te maken over de gang van zaken, over idee├źn, over instituten, over beleid en over machtshebbers. Om het recht van journalisten of individuele burgers om zaken aan de kaak te stellen, zonder de angst daarvoor vervolgd te worden: onze historie zit vol met regimes waar dit heel anders was en pas nog herdachten we onze bevrijding van zo’n stuk totalitair gedachtengoed.

Voor of tegen die vrijheid?

De activist Abulkasim Al Jaberi keerde zich tegen het koningshuis als instituut, tegen de afbeeldingen van slaven op de gouden koets, tegen het concept “zwarte piet”. Wat je van de redenen achter zijn protest ook vindt, of zelfs zijn bewoordingen in “the heat of the moment”, het heeft weinig van doen met Willem Alexander persoonlijk.

Juist in dit geval zou Peters, als bestuurder, dus voor die vrijheid moeten pleiten en tegen de vervolging van deze activist. Een gemeenschap die op eieren moet lopen als het om symbolen en instituten gaat, is niet vrij.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin