Navelstaren, want alle moslims liegen

De eerste aflevering van Zomergasten met Aboutaleb heeft heel wat losgemaakt. Het leek wel alsof heel Nederland over hem heen viel, positief en negatief: hij was te veel politicus, te veel mens of te veel moslim, tegelijkertijd te weinig mens, of juist te weinig moslim. Zelfs de mensen die opzettelijk niet keken hebben er een mening over: want moslims liegen, allemaal. En dus was alles wat Aboutaleb zou gaan zeggen op voorhand toch al verkeerd.

“Alle moslims liegen”

Het idee dat alle moslims liegen om de islam verder te verspreiden komt de discussie binnen via het theologische concept “Takiyya“, in het kort: je mag je geloof verbergen als je vanwege je geloof bedreigd of vervolgd wordt. Zoals nagenoeg bij alle religieuze regels, is er onenigheid over de interpretatie en gebruik van dit concept.

Vreemd genoeg wordt dit idee door bepaalde mensen toch veelvuldig gebruikt om alle moslims weg te zetten als leugenaars, als “wolven in schaapskleren”, als achterbakse niet te vertrouwen figuren.

En dus weigeren deze mensen om naar Zomergasten met Aboutaleb te kijken. Ze hebben op voorhand geen interesse, geen enkel idee wat de man beweegt en geen geloof in zijn eerlijkheid. Om vervolgens op Facebook groepen zoals “PVV Aanhangers” lekker af te geven op alles wat anders is.

Islamofascisme

Laten we elkaar geen mietje noemen: islamofascisten bestaan wel degelijk. Moslims die met geweld hun (politieke) interpretatie van islam willen opleggen aan anderen. Volgens hen is er geen enkele andere interpretatie mogelijk en dient alles en iedereen onderworpen te worden aan die interpretatie. Deze islamisten zijn gevaarlijke figuren. Vooralsnog maken zij vooral slachtoffers in andere werelddelen, veelal onder moslims die hun interpretatie van de islam niet delen en hun geloof op een andere manier invulling geven.

Voor mensen die menen dat alle moslims liegen is het duidelijk: moslims horen hier niet thuis, verdienen niet dezelfde regels als anderen en zijn geen volwaardig mens met eigen mening en leven. Ze moeten geen andersdenkenden, geen mensen met een kleurtje en zeker geen moslims.

En zo hebben ze meer gemeen met fascisten dan ze zelf willen toegeven, ze zijn als twee handen op één buik en samen onderdeel van het probleem.

Kritisch?

Ja maar, mag je dan geen kritiek hebben? Natuurlijk wel. Elk idee moet je kunnen bekritiseren en bespotten. Zorg er dan wel voor dat je kritiek hout snijdt.

Alle moslims wegzetten als leugenaars is niet “islam kritisch”, dat is discriminatie. Geen enkele moslim willen ontmoeten of weten wat mensen beweegt is niet “islam kritisch”, daarmee onttrek je jezelf aan de maatschappij. Juichen bij dode asielzoekers is niet “kritisch”, dat is ongehoord onbeschoft. Extreme gebeurtenissen uit het buitenland projecteren op mensen uit onze maatschappij is niet “kritisch”, dat is pijnlijk bevooroordeeld. Zeggen dat jij beter weet hoe iemand zijn geloof beleeft dan die persoon zelf is niet “kritisch”, dat is gewoon heel erg dom. En oproepen tot het in brand steken van asielzoekerscentra of moskeeën is niet “kritisch”, maar een verregaande oproep tot terreur, waarmee je islamisten en anderen die ons willen opdelen in “wij” versus “zij” mooi in de kaart speelt.

Ik schreef het al eens eerder: laten we een vuist maken tegen de intoleranten, laten we verbinden en er samen voor zorgen dat onze maatschappij niet onbruikbaar wordt. Laten we elk fascistisch getint gedachtengoed onaantrekkelijk maken en laten we samen onderdeel uitmaken van de oplossing. Weg met elk geweldadig extremisme!

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin