Het gelijk van Wilders

Het hoge woord is er uit, het Openbaar Ministerie (OM) gaat Geert Wilders vervolgen voor discriminatie vanwege zijn uitspraken dat hij wel eventjes minder Marokkanen zou gaan regelen in Den Haag. En ondanks dat advocaat Gerard Spong al mijmert over een taakstraf in een moskee, zullen we nog heel wat water naar de zee zien stromen voordat het zover is. Over één ding durf ik wel zeker te zijn: Geert Wilders krijgt gelijk.

Een tijd geleden las ik Believing Bullshit: How Not to Get Sucked into an Intellectual Black Hole van filosoof Stephen Law. Wie een beetje bekend is met de beargumentatie van complot-aanhangers zal in het boek verschillende technieken herkennen. Sommige van deze technieken zijn ook te zien bij politici. En daarom voorspel ik: Wilders krijgt gelijk.

Het Orakel

Als ik de tijdlijn van Geert op Twitter of Facebook doorkijk is het duidelijk: er is een geloof in Geert. Wat Geert zegt, komt uit, wat Geert zegt, is waar. Daar werkt hij dan ook voortdurend naartoe met zijn uitspraken.

Over de komende rechtszaak zegt Wilders: ‘Het vonnis ligt al klaar,’ iets wat natuurlijk past bij zijn voortdurende commentaar op “softe D66 rechters”. Daarmee zet hij onze rechterlijke macht weg met een bepaalde politieke kleur, tegengesteld aan die van hem, iets wat zijn volgers graag overnemen. Onze rechtsspraak maakt hij op deze manier bij voorbaat verdacht, een groot complot, een verlengstuk van de niet-PVV-ers, alles wat daar als nadelig uit komt, is dan per definitie politiek gekleurd.

Tegelijkertijd zegt Wilders tegen iedereen die het horen wil, dat hij als enige zegt wat het volk denkt. Het is Wilders tegen de elite, tegen de rechters, tegen het kabinet en tegen de linkse kerk. De bestuurlijke elite die het oneens is met Wilders, wil deze het liefst weg hebben. Lukt dat niet via verkiezingen, dan wel via de rechters, is de gedachtengang. Of wat het volk denkt daadwerkelijk juist is, is van ondergeschikt belang, de positie van under-dog gaat erin als zoete koek.

Drogredeneringen

Het mag duidelijk zijn, wat er ook gebeurt, Wilders zal er garen bij spinnen, voor elke gebeurtenis heeft hij een zorgvuldige gedachtengang geconstrueerd die daarbij past.

Als hij claimt te weten wat het volk denkt en hun wil zal uitvoeren, “vergeet” hij te melden dat zijn kiezers juist zijn visie op de dingen gretig overnemen.

Als hij spreekt over een soort van samenzwering tegen hem, kan je al niet meer verliezen, elke tegenslag is onderdeel van het grote plan om hem ten gronde te richten.

En als hij na vragen over zijn asiel-plannen zegt ‘ik hoef geen doorrekening. Ik hoef niets te bewijzen,’ om vervolgens te zeggen dat zelfs een klein kind dat wel kan berekenen, dan is het duidelijk hoe hij te werk gaat, onderbouwing is niet zo belangrijk, behalve bij de ander.

Win-win

Deze rechtszaak is een win-win situatie voor Wilders. Wordt hij schuldig bevonden, dan is het volgens hem duidelijk dat “de elite” hem koste wat het kost willen pakken. Dat zal zijn positie onder de mensen die het huidige beleid niet zien zitten of het vertrouwen in de politiek zijn verloren enkel versterken.

Wordt hij vrijgesproken, dan mag Wilders dus zeggen wat-ie zei en heeft “het volk” gelijk gekregen, wat zij denken is geoorloofd. Dat zal een duw in de rug zijn, een duidelijke overwinning, en we weten: everyone loves a winner!

Het maakt dus niet uit of het klopt wat er gezegd wordt, het maakt niet uit welke kant het muntje opvalt, voor elke mogelijkheid is een scenario op poten gezet. En daarom zeg ik, Wilders heeft geen gelijk, maar hij krijgt het wel.

Dit artikel verscheen eerder op weblog Sargasso.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin