Wie kijkt er weg?

Doe het eens. Lees een politieke discussie op Facebook, op Twitter of op een forum. Of neem er zelf eens aan deel. En doet dat dan met “politiek linkse” standpunten.

Het zal niet lang duren voordat je het verwijt krijgt een “wegkijker” te zijn.

Wie politiek links is, staat al snel te boek als een naïeve wereldverbeteraar die gelooft in een maakbare samenleving. Die bemoeienis wordt links voortdurend aangerekend en als je ziet waar “links” zich volgens het commentaar druk over maakt, is de lijst indrukwekkend: armoedebestrijding, discriminatie, gelijke rechten voor homo’s en vrouwen, toegang tot betaalbare woningen, de algemene positie van minderheden in Nederland, ontwikkelingssamenwerking, roofbouw plegen op de aarde, belastingontwijking door multi-nationals, fatsoenlijke zorg voor iedereen, baanbescherming, het schrappen van gelijke rechten voor andersdenkenden, het voorkomen van economisch misbruik van jongeren, fatsoenlijke opvang bieden aan oorlogsvluchtelingen of andere asielzoekers die hier aankloppen voor hulp, mensenrechten ook al is dat ongemakkelijk, nadenken over het milieu en een duurzame toekomst, en ga zo maar door. De lijst is lang, heel erg lang.

Of dat allemaal haalbaar is? Niet binnen een paar jaar nee, misschien wel nooit. Gelukkig blijven er mensen streven naar een betere wereld.

En waar staat rechts momenteel bekend om? Ah ja: leugen na leugen over asielzoekers, oorlogsvluchtelingen de deur wijzen, afbraak van sociale zekerheid, tegen wie last heeft van discriminatie zeggen dat-ie wat beter z’n best moet doen, vriendjespolitiek, losse flodders voor de bühne en weinig inhoud, geen inhoudelijke strategie, zwalkend beleid, pseudo draagkracht, werkloosheid als “eigen schuld, dikke bult” met boetes als gevolg, uitspraken als “visie is een olifant die het uitzicht belemmert”, verantwoordelijkheid ontkennen, elkaar de hand boven het hoofd houden in zaken als de Teeven-deal of de MH-17 kwestie rond George Maat, baantjesjagers en graaiers, het blijven ontkennen van klimaatverandering, economische belangen boven mensenrechten, bij herhaling de rechtsstaat verkwanselen, en vooral heel veel fraude zaken. De lijst is lang, heel erg lang.

Wie kijkt er nu eigenlijk werkelijk weg van problemen?

En als je vindt dat dit wat te eenvoudig beredeneerd is, dan zeg ik: houd die gedachte vooral vast, zo tijdens (online) discussies.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin