Solidariteit?

Er is weer iets wonderlijks in politiek Nederland. Of eigenlijk, misschien niet zo wonderlijk: de VVD profileert zich door een flinke trap naar beneden uit te delen.

De VVD maakt zich namelijk weer eens heel erg druk over bijstandsgerechtigden. Nu in verband met de zogeheten ‘taaleis’. VVD staatssecretaris Van Ark wil gemeenten straffen als zij de bijstandswet niet consequent uitvoeren. Wat is het probleem dan? Eigenlijk heel eenvoudig: gemeenten kijken in de uitvoering vooral naar mensen in plaats van droog naar cijfertjes en de wet. En mensen die op het sociaal minimum leven help je niet door een deel van hun karige inkomen in te pikken.

Na dit landelijk nieuws gingen er natuurlijk allerlei lokale VVD fracties (gecoördineerd?) aan de gang met Raadsvragen: ‘Geen Nederlands, geen bijstand!’ roepen ze gezamenlijk in koor. Ook in Oss was dat het geval: VVD Oss wil verlaging van bijstand voor inwoners die geen Nederlands spreken, kopte het Brabants Dagblad.

Onze wethouder was duidelijk in z’n beantwoording: mensen gaan voor regels en de regel is sowieso net zinnig. Dit had best met niet-publieke vragen gekund (zogeheten ‘technische vragen’) en als er iets uit kwam, had de VVD politieke geladen Raadsvragen kunnen stellen. Ik twitterde dan ook over dit stukje profilering van de VVD.

De VVD deed in een reactie een beroep op solidariteit, want dat ‘komt van twee kanten’.

so·li·da·ri·teit (de; v)
gevoel van een-zijn met anderen; = saamhorigheid

Het lijkt me dat de mate van maatschappelijke saamhorigheid voor een groot deel afhankelijk is van hoe één en ander wordt neergezet door ons politiek bestuur. Wie mensen als onwelwillende uitzuigers neerzet, als misbruikers van ons systeem, moet niet vreemd opkijken dat mensen er geen zin meer in hebben.

En dat is precies wat de VVD bij herhaling doet. Zijlstra deed het met z’n leugens over vluchtelingen. Het wordt doorlopend gedaan door bijstandsgerechtigden tegenover ‘hardwerkende Nederlanders’ te zetten, alsof mensen die in de bijstand terecht komen zelf nooit gewerkt hebben. Of door een ‘tegenprestatie’ te eisen voor een vangnet waarin je alleen in het uiterste geval terecht komt. Of verregaande onzinnige inbreuken op de privacy vanwege ‘controle op fraude’… Laten we eerlijk zijn: de VVD heeft op het gebied van het promoten van ‘solidariteit’ nogal een dubieuze reputatie.

Het zou jammer zijn als de drang tot profileren over de ruggen van de mensen die het lastig hebben in onze maatschappij bij de Osse VVD fractie de boventoon gaat voeren.

Ik hoop niet dat deze lijn wordt doorgezet. Aan de landelijke VVD hebben we wat dat betreft onze handen al meer dan vol.

Dit stuk is ook te lezen op Joop.nl, de opinie-site van BNNVARA.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin