Warrig over wisenten

Een fijn besluit vanuit de colleges van de Maashorst-gemeenten:

Dat de wisent nog drie jaar blijft en recreanten óveral in het natuurgebied mogen komen, vinden de burgemeesters en wethouders van de vier Maashorstgemeenten prima. De colleges van Bernheze, Landerd, Oss en Uden hebben dinsdag de twee belangrijke uitgangspunten voor de Maashorst goedgekeurd.

Zoals bekend is de Osse SP een groot voorstander van de ontwikkelingen op de Maashorst en het Osse gedeelte daarvan: Herperduin. Sterker nog, in Oss loopt de natuurontwikkeling jaren voor op de rest van de Maashorst. En de resultaten zijn er naar: de biodiversiteit neemt toe en het gebied trekt meer bezoekers. Ook van buiten Oss.

Natuurlijk, ook in Oss is er wel degelijk ophef geweest toen er bomen werden omgeduwd, maar inmiddels zien wandelaars, mountainbikers en anderen dat de Herperduin een prachtig gebied is geworden, met meer water, slingerpaadjes en veel meer leven.

Gemor

Vanuit de andere gemeenten klinkt echter gemor, vooral de wisent moet het bekopen. Mensen zijn er bang van en zeggen het gebied niet meer in te durven. De diverse VVD fracties staan achter acties om de wisent uit het gebied te verwijderen en stelden schriftelijke vragen in de Brabantse Staten. Onze lokale VVD fractie mocht op Dtv komen vertellen (filmpje, 01:28) dat het gedaan moet zijn met deze grote grazers.

Maar… als ik lees dat mensen bang zijn voor de wisenten en het gebied niet in durven omdat het onveilig is, krab ik me achter de oren: de wisenten lopen in een volledig omheind, afgesloten wengebied. Je mag dat stuk niet in. Toen ik in een commissievergadering de Wethouder hierover bevroeg, had die ook geen enkel idee waarom de lokale VVD fractie hier mee kwam.

Wie is wie?

We hebben in de Maashorst een aantal grote grazers. De schotse hooglanders kent iedereen wel: lang haar, flinke horens, het uiterlijk van een goedzak. De exmoor ponies zijn taaie rakkers en ze doen het goed hier. De tauros is een rund speciaal gefokt door Stichting Taurus en beter geschikt voor het Nederlandse klimaat dat de schotse hooglanders. Het zijn imposante dieren.

https://twitter.com/MartijnTonies/status/832865560497156096

En dan hebben we nog de wisenten, je kan helemaal rond het wengebied lopen en soms komen ze nieuwsgierig tot vlakbij de afrastering. Ze weten goed dat er een draad tussenzit, jij bent geen gevaar voor hen en andersom ook niet. Prachtig!

https://twitter.com/MartijnTonies/status/833702604714737664

Wisent tussen de wandelaars?

In natuurgebied Herperduin lopen elke dag hardlopers en nordic walkers, fietsen kinderen naar school, laten mensen hun hond uit of wandelen met foto camera rond. Langs taurossen, exmoors of hooglanders. Elke dag, zeven dagen in de week, honderden mensen. Om over evenementen nog maar te zwijgen.

De Maashorst recreant mag niet in het gebied van de wisenten, wel er omheen. En duizenden mensen doen dat ook. Er zijn speciale excursies waarbij je onder begeleiding het gebied in mag, ze zitten altijd vol. Een prima publiekstrekker!

Laat je geen rad voor de ogen draaien door mensen die warrig over wisenten doen. De proef om de wisenten te laten wennen aan fietser, wandelaar en trimmer is nog in volle gang. De afzonderlijke dieren worden geobserveerd en de eerste kalfjes groeien op. En als de dieren goed gewend zijn en zich stuk voor stuk gedragen, dan komen ze over heel de Maashorst te lopen en als het aan ons ligt, ook in de Osse Herperduin.

Kom langs en geniet van de prachtige natuur!

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin